Tips og Tricks

Sikker opbevaring af våben – Alt, du skal vide

s1600 12w

Sikker opbevaring af våben: Alt, du skal vide

Hvis du ejer våben, er det afgørende at følge de gældende love for opbevaring – både for din egen sikkerheds skyld og for at undgå våbentyveri. Her får du en oversigt over reglerne for permanent våbenopbevaring samt nogle praktiske tips til at sikre dine våben på bedst mulig måde.

Regler for opbevaring af våben

Når du opbevarer våben permanent, skal det ske på den adresse, våbnene er registreret til. Det vil oftest være din folkeregisteradresse, men du har mulighed for at registrere våbnene på en anden adresse, så længe den er angivet på din våbentilladelse. Våben skal opbevares enten i et godkendt våbenskab eller i et sikret boksrum.

Våbenskabe og sikringskrav

  • Har du op til 25 almindelige våben eller 10 særligt farlige våben, skal disse opbevares i et våbenskab godkendt efter sikringsnormen EN 1143-1 grad 0 eller tilsvarende. Hvis våbenskabet vejer under 1000 kg, skal det fastboltes til væg eller gulv.
  • Hvis du opbevarer flere end 25 almindelige våben eller 10 særligt farlige våben, skal opbevaringen ske i et skab, der opfylder kravene for EN 1143-1 grad 1, og der skal installeres en alarm, der er tilkoblet en døgnbemandet vagtcentral, godkendt af Rigspolitiet.

Her kan du bestille dit nye våbenskab: https://sikring247.dk/kategori/penge-og-sikringsskabe/vaabenskabe/

Hvad er særligt farlige våben?

Særligt farlige våben omfatter blandt andet pistoler, revolvere, halv- og fuldautomatiske skydevåben, samt haglgeværer med en pibelængde under 55 cm. Opbevarer du disse typer våben, stilles der skærpede krav til sikringsniveauet.

Hvordan fastgøres våbenskabet?

Hvis dit våbenskab vejer under 1000 kg, skal det fastboltes forsvarligt efter fabrikantens anvisninger. Dette er en del af godkendelsen, og det er vigtigt, at fastgørelsen følger de specifikationer, der følger med skabet. Du kan vælge at få hjælp af en professionel for at sikre, at skabet er fastgjort korrekt. Kontakt JM Låseservice på 41 81 51 31 for at bestille tid.

Værd at vide om våbenskabe og normer

Tidligere godkendelser som SKAFOR BLÅ og SKAFOR RØD grp. 2 er stadig lovlige til opbevaring af våben, hvis skabet er købt før 2016. Selvom det ikke længere er tilladt at købe disse skabe i detailhandlen, kan de stadig anvendes og handles privat. Sørg dog for at tjekke med dit forsikringsselskab, om dit våbenskab lever op til de krav, der dækker værdien af de genstande, du opbevarer.

Hvor skal våbenskabet placeres?

Våbenloven stiller ingen krav til, hvor i boligen et våbenskab skal placeres. Det vigtigste er, at skabet står et sted, der er utilgængeligt for uvedkommende. Ideelt set bør våbenskabet placeres i et beboelsesrum, hvor det ikke er synligt for forbipasserende, og hvor du selv ofte opholder dig. Det kan også være en god idé at informere dit forsikringsselskab om skabets placering.

Sikring af boligen

Ud over korrekt opbevaring af våben, kan du beskytte din bolig mod indbrud ved at installere alarmsystemer, sikre døre og vinduer, og sørge for, at indgangspartier er svære at få adgang til. Ved at følge disse enkle retningslinjer kan du opretholde den nødvendige sikkerhed for dine våben og minimere risikoen for tyveri.

De 5 gode råd fra Det Kriminalpræventive Råd

 

Gode huskeregler:

  • Lås altid våbenskabet efter brug, også selvom du opholder dig i samme bolig, og kun lige er væk 2 min.
  • Nøglerne til våbenskabet skal opbevares utilgængeligt for børn og andre uvedkommende.  Overvej om du skal skifte til en kodelås.
  • Våbenskabet skal være boltet fast, hvis det vejer under 1000 kg. Evt. af en professionel montør.
  • Ammunitionen skal også opbevares i våbenskabet eller i et andet sikringsskab.
  • Ved transport af våben skal det transporteres i et låst våbenetui og et låst rum som er adskilt fra passagerkabinen.
  • Hvis man ikke overholder våbenloven, kan det medføre, at man mister ens våbentilladelse og/eller får en bøde eller en fængselsstraf i alvorlige sager.
  • Det er kun tilladt at opbevare våben, hvis man har et gyldigt våbentillæg eller et gyldigt våbenpas.
  • Det er forbudt at opbevare våben i hjemmet, hvis man er dømt for visse kriminelle handlinger eller har en historie med voldelig adfærd